YUKARI KOSPINAR SÜLALELER VE SOYADLARI

0
1802

Hafızoğulları: Dip Mahalle’den gelmişledir. Ayma ve Koç soyadını taşırlar

Hotoğulları: Şaşı ve Gürkaya soyadını taşırlar

Hatipoğullar: Önce Sivas Yıldızeli’nden Çamaş’a gelmişlerdir. Daha sonra bir gurup Yukarı Kozpınar Köyü’ne gelirler. Çamaş ve Niksar’da akrabaları vardır. Şağban soyadını taşırlar

Köroğulları: Şama soyadını taşırlar.

Pistanoğulları: Doğu Anadolu Bölgesi’nin Malatya Yöresi’nden Karaos- manoğulları ile birlikte göç etmişlerdir. XVII. asırda Osmanlı Devletinin dâhili bünyesinde batıya göç hadisesi yaşanır ve bu göç dalgasının XVI. yüzyıl sonlarına kadar devam ettiği görülür. Bu göç dalgası ile Malatya Yöresi’nden önce Sivas Yıldızeli’ne gelirler. Burada bir süre kalırlar. Yıldızeli’nden iki kardeş Canik dağlarına doğru göç etmeye karar verirler. Göç esnasında şimdiki Koçcuğaz köyüne gelirler ve buraya yerleşmeye karar verirler. Koçcuğaz Köyü’ne gelen kardeşlerden biri Cinoğlu diğeri de Karacaoğlu lakabıyla anılmaktadır. Cinoğlu Hüseyin Koçcuğaz Köyü’nde kış şartlarının burada ağır geçmesi nedeniyle kış şartlarının daha ılıman geçtiği Kospınar Köyü’ne yerleşir. Karacaoğlu lakaplı kardeş ise Koçcuğaz Köyünde kalmıştır. Kospınar Köyü’ne yerleşen Cinali oğlu burada bir ara değirmencilikte yaptıkları söylenmektedir. Bu nedenle derenin adı zamanla Cinoğlan Değirmen Deresi adını alır. Yazın Göltepe Yaylasına çıkarak asırlarca yaylacılık yapmışlardır.

[php snippet=5]

Cinoğlu Hüseyin’in altı oğlundan biri Döner Kahya lakabıyla anılmaktadır. At­san soyadlarını taşırlar. Diğer kardeş ise Cıngıl Mehmet lakabıyla anılmaktadır. Yukarı Kos- pınarı’ın Arzuman deresinde kalmıştır. Arzumonoğulları olarak bilinir. Birlik ve Atsan soya- dinı İaşırlar. İkinci oğlu Mehmet ime kedileri çok sevmesi nedeniyle pistan lakabıyia anılmasına neden olur. Mehmet’in zürriyetlerinden biri Arzuman deresinde diğeri de Çitlice Köyü’ne yer­leşir. Yukarı Kospınar Köyü’ndeki sülale Avıncı ve Avuncı soyadını taşırlar. Kıllıklar olarak da bilinmekledir.20” Zürriyetinden b azı haneler Karakışla, Yukarı Kospınar ve DipMahaiie Mahal­lesine yerleşmişler ve buralar da akrabaları bulunmaktadır.

Çekiçoğulları: Çerik soyadını taşırlar.

Cohoğulları: Sivas Yıldızeli üzerinden Çitlice Köyü’ne oradan da Yukarı Kozpınar Köyü’ne 6 hane olarak gelmişlerdir. Çitlice Köyü’nde akrabaları vardır. ika, Alınlık ve Kuru soyadını taşırlar

Çobanoğulları: Dip Mahalle’den gelmişledir Paş soyadını taşırlar

Mehdioğulları: Adlısanlı soyadını taşırlar. Sivas Yıldızeli’nden gelmişlerdir.

Süleymanoğulları: Tahnal’den gelmişledir Çatır soyadını taşırlar.

Kafesoğulları: Sayman soyadını taşırlar. Hatipoğulları ile birlikte Çamaş’tan gelmişlerdir. Kökenleri Sivas Yıldızeli’dir.

Somaroğulları: Azer soyadını taşırlar Aşağı Kospınar Köyü’nden gelmiştir.

Çelepoğulları: Hatipoğullar’ından ayrılmadır. Çelep ve Celep soyadını taşır­lar.

Folluklar: Kaya soyadını taşırlar Hatipoğullarından ayrılmadır.

Kelcikler: Dağtepe soyadlarını taşımaktadırlar.

Kıllıklar: Avuncular da denir. Avıncı ve Avuncı soyadını taşırlar.

Kaynak: Mustafa BOLGİ
Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı
“Korgan Tarihi Coğrafyası” ve mahalleler hakkında detaylı tarihi bilgilerin yanında yaşayan sülalelerle ilgili, kapsamlı geniş bilgiler içeren “Korgan Tarihi Coğrafyası” Kitabını almanızı öneririz.
Kitabı Satın Almak İçin

Mustafa BOLGİ {0539 412 11 80}

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1)
Kanun Numarası : 5846
Kabul Tarihi : 5/12/1951
Resmî Gazete : 13.12.1951 / 7981
Bu yazı, Yazar Mustafa BOLGİ’den İzin alınarak yayınlanmıştır. İnternet sitemiz www.korganhaber.com kaynak gösterilerek yazının yayını yapılamaz. Yukarıda belirtilen kanun dışındaki eylemi gerçekleştiren, Yazar ve Yayın evinin uygulayacağı maddi ve hukuki yükümlülükleri peşinen kabul etmiş bulunur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz