Tepemahalle

0
1253

Konumu:

Tepe ve Dip Mahalleleri, Korgan İlçesinin ilk merkez mahallelerindendir. Bazı sınır değişiklikleri ile 1455 yılındaki Korgan Köyü şimdiki Dip Mahalle; Korgan-ı Diğer Kö­yü de Tepe Mahallesi’nin sınırlarını kapsamaktadır. Dip Mahalle ile Tepe Mahalle, Yukarı Pazar’da Yazıcı ve Yenipınar Mahallesi’nden gelen ana yoldan başlar, ikinci Sülük Gölü so­kaktan devam eder. Buradan Yukarı Pazar Ulu Cami avlusunun güneyini takip eder, merkez caddeye uzanır. Merkez Cadde boyunca Aşağı Pazar’da Cumhuriyet Meydanı’ndan devam eder. Cumhuriyet Meydanı’nın batısındaki ana yoldan ve devlet hastanesinin güneyinden ge­çen ve Fizme’ye (Aşağı Damlalı Mahallesi) giden yol iki mahalleyi birbirinden ayırır.

Tepe Mahalle, güney doğusunda Yazıcı Mahallesi, kuzey doğusunda Çiftlik Mahallesi’nin Güzelyurt (Dağköy) mıntıkası, güneyinde Yenipınar ve Dip Mahalleleri, kuzeyin­de Fatsa ilçesinin Arpalık Mahallesi, batısında ise KumAu’yA bağlı Aşağı ve Yukarı Damalı Mahalleleri ile çevrilidir.

tepemahalle

Tarihi Coğrafyasının Alt Yapısı

Tepe ve Dip Mahalleleri, Korgan’ın merkez mahalleleri olan 9 (dokuz) mahalle içerisinde Korgan ilçesinin toplam nüfusunun %53,2 bulundurur. Tepe ve Dip Mahalleleri, ilçe yerleşmesinin asıl formunu oluşturur. İdari ve sosyal konutların tamamına yakını söz ko­nusu mahallelerde yer almaktadır. Su bölümü sahası içerisinde kurulmuş olan mahallelerden Tepe Mahalle, Bolaman Çayı havzası içerisinde kalırken, Dip Mahalle Elekçi Deresi’nin akaçlama alanında yer almaktadır. Yukarı Pazar’dan Aşağı Pazar’a uzanan yol Cumhuriyet Meydanı’ndan Aşağı Damlalı Mahallesi’ne uzanan yol, iki mahallenin sınırını oluşturmakta­dır. Nüfusun %31’nin toplandığı Tepe Mahalle, Dip Mahallesi’ne oranla daha engebeli bir topografya üzerinde kurulmuştur. Dip Mahalle; Aşağı Köy, Alan, Valisler Yanı, Gedemen, Yukarı Köy, Hamzalı, Çavuşoğlu (Meşetepesi), Saydülü, Afet, Cetoğlu, Azaplı Mahallele- ri’nden oluşurken; Tepe Mahalle ise Yukarı Pazar, Aşağı Pazar, Odayanı, Abaz, Eğlence, Boğukdere ve Kütükdurak Mahalleleri’nden oluşur.

Kaynak: Mustafa BOLGİ
Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı
“Korgan Tarihi Coğrafyası” ve mahalleler hakkında detaylı tarihi bilgilerin yanında yaşayan sülalelerle ilgili, kapsamlı geniş bilgiler içeren “Korgan Tarihi Coğrafyası” Kitabını almanızı öneririz.
Kitabı Satın Almak İçin

Mustafa BOLGİ {0539 412 11 80}

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1)
Kanun Numarası : 5846
Kabul Tarihi : 5/12/1951
Resmî Gazete : 13.12.1951 / 7981
Bu yazı, Yazar Mustafa BOLGİ’den İzin alınarak yayınlanmıştır. İnternet sitemiz www.korganhaber.com kaynak gösterilerek yazının yayını yapılamaz. Yukarıda belirtilen kanun dışındaki eylemi gerçekleştiren, Yazar ve Yayın evinin uygulayacağı maddi ve hukuki yükümlülükleri peşinen kabul etmiş bulunur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz