Tanımadığınız Bitkiyi Telefonunuza Sorun!

0
782

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Akıllı telefonlar ve bu cihazlar için geliştirilen uygulamalar günlük yaşamı kolaylaştırmak için adeta birbiriyle yarışıyor. PlantNet isimli aplikasyon, bitkilerin çekilen fotoğrafını analiz ederek kullanıcıya hangi bitkiyle karşı karşıya olduğunu bilme fırsatı veriyor.

iOS ve Android’de kullanıma sunuldu

PlantNet Project’in temelleri ilk olarak 2009 yılında Fransa’da Montpellier Tarım Bilimleri ve Sürdürülebilir Gelişim kurumu tarafından atıldı. Geçen yıllar içinde güncelleştirilen ve veri tabanı geliştirilen uygulama birkaç ay önce iOS ve Android tabanlı telefonlar için kullanılabilir hale geldi.

PlantNet, dünyada en çok indirilen akıllı telefon uygulamalarından biri olan müzik tanımlayıcı Shazam’a benzer bir şekilde çalışıyor. Yapmak gereken tek şey söz konusu bitkinin yakın plandan ve ayırt edilebilir bir fotoğrafını çekmek ve programa tanıtmak.

İyi bir fotoğrafçı olmak yeterli!

Ancak bunu yaparken bitkiyi bir bütün olarak fotoğraflamak değil, yalnızca bir organına odaklanmak ve mümkün olduğunca ayırt edilebilir bir kare yakalamak gerekiyor. Projenin geliştiricilerinden Alexis Joly, yalnızca fotoğraf üzerinden bir bitkiyi otomatik olarak tanımlamanın oldukça zor olduğunu belirtiyor ve “Bu yüzden bitkinin yalnızca yaprağı, çiçeği, meyvesi ya da gövde kabuğuna odaklanmak ve iyi bir açıdan, net bir fotoğraf çekmeniz gerekli” diyor.

Tarım alanlarında da işlevli

Joly, uygulamanın yalnızca bitkilere ilgi duyan amatörlerin değil, profesyonel üreticilerin de işine yarayacağını söylüyor: “Özellikle üretim yapılan ya da yapılması düşünülen bölgede bulunan yabani bitkileri tanımak için kullanılabilir. Ayrıca bitki araştırmacılarının ve botanikçilerin de bu uygulamadan faydalanmasını amaçlıyoruz.”

6 bin 500 bitki çeşidi var

Peki yüzbinlerce bitki çeşidinin olduğu dünyada bu uygulama ne kadar kullanışlı? Uygulamanın veri tabanında henüz yaklaşık 6 bin 500 bitki çeşidi bulunuyor. Kullanıcının çektiği fotoğraf da bu çeşitlere ait binlerce fotoğraf arasından en doğru eşleşmeyi yakalamaya çalışıyor. Çıkan sonuç bitkinin adını ve temel taksonomik bilgileri ortaya döküyor.

Avrupa’da yetişen bitkiler ağırlıkta

PlantNet veri tabanındaki bitkiler özellikle Avrupa ve Güney Amerika’da yetişen bitkilerin önemli bir kısmını içeriyor. Geliştiricilerden Pierre Bonnet, “Projenin henüz yüzde 30 oranında iş gördüğünü söyleyebiliriz. Doğadaki tüm bitkileri fotoğraf üzerinden tanımlamak elbette mümkün değil. Ama araştırmaya ve veri tabanımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Dijital ve görsel teknolojinin daha da gelişmesi bu hayali ileride gerçek kılabilir” diye konuşuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz