Nem ve Bulutluluk

0
9643

Havada daima bir miktar su buharı vardır. Bütün renksiz gazlar gibi su buharı da görülmez. Bulutlar yağmur, kar, su buharının vb. yoğuşmasından meydana gelir. Havadaki su buharı buharlaşma ile oluşup, havadaki oranı genellikle sıcaklık değişmeleriyle ilgilidir.

Yağışların miktarları ile mevsimlere dağılışı üzerinde, buharlaşma ve nem oranla­rı önemli rol oynar.31 Korgan’daki su buharı üzerinde sıcaklık şartları kadar Karadeniz’in ve yeryüzü şekillerinin önemli etkileri vardır. Sıcaklığın yükselmesine bağlı olarak havanın nem tutma kapasitesi de artar. Yaz mevsiminde buhar basıncı arttıkça doyma noktası yükselmekte ve havadaki su buharı miktarı doyma noktasına eriştikten sonra yağışa dönüşebilmektedir. Kış mevsiminde ise su buharı miktarı basıncı 10 mb düşüktür. Nisan ayından itibaren artmaya başlayan su buharı basıncı, temmuz ayında 17,5 mb ile en yüksek değere ulaşmaktadır. Yaz mevsiminde artan sıcaklılar, buhar basıncının yükselmesine ve havanın taşıyabileceği nem miktarının artmasına neden olmaktadır. Kış mevsiminde daha düşük basınç değerlerinde meydana gelen yoğunlaşma, yazın daha yüksek buhar basıncı değerleri gerçekleşmektedir.

 

Havadaki su baharı miktarı ile havanın doyma noktası arasındaki fark anlamına gelen nisbi nem, teorik olarak sıcaklıkla ters orantılı bir gidişata sahiptir. Sıcaklık artıkça nisbi nem oranı düşer ve havanın doyması için daha fazla su buharına ihtiyaç vardır. Sıcaklığın düşmesi sonucu nisbi nem oranı % 100’e ulaştıktan sonra yağışlar oluşur. Nemlilik tablosun­da görüldüğü gibi Korgan’da en düşük aylarda nisbi nem oranı % 66 iken, şubat ayında % 68; mart ayında % 66, nisan ayında ise % 62’ye inmektedir. En yüksek orana ise %81 ile temmuz ayında ulaşılmaktadır. Türkiye, nispi nemlilik haritasına göre Korgan ortalama % 73 nispi nem oranıyla II. kuşakta yer almaktadır.

İKLİM -4

Nispi nem, su buharı ve basınç farklarının etkisiyle oluşan bulutluluğun Korgan merkezinden güneye doğru arttığı görülür. Sahada aylık ortalama bulutluluk kış mevsiminde daha fazlalaşır.

 

Yılın büyük bir kısmını kapalı ve bulutlu günlerle geçiren Korgan’da, kapalı gün 136,5; bulutlu gün ise 157,0 olduğu görülmektedir. Tabloda görüldüğü gibi mart 9,7 ile yıl içersinde en fazla sisli geçen ay olup, en az 2,0 ile ağustos ayıdır. Sisli gün sayısı güneye doğ­ru yükseltinin artmasıyla artmaktadır. Korgan çevresindeki sislerin fazlalığı Korgan’ın Elekçi Deresi ile Bolaman Çayı arasındaki su bölümü çizgisine kurulmuş olmasından kaynaklanmak­ tadır. Vadi içlerindeki nemli havanın ısınarak yükselmesiyle daha soğuk yüzeylere teması neticesinde sisleri oluşturduğu görülür.

İKLİM - 5 korgan

Kaynak: Mustafa BOLGİ Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz