Karakışla

0
944

Konumu

Karakışla Mahallesi’nin, kuzeyi Aşağı Kospınar Mahallesi, doğusu Durali, Yeşilalan ve Koçcuğaz Mahalleleri, güneyi Tepealan Mahallesi Güllü Mevkisi ve batısı Çitlice Ma­hallesi ile çevrilirdir. İlçeye uzaklığı 10 km civarındadır.

karakışla

Tarihi Coğrafyasının Alt Yapısı

Karakışla Mahallesi’nin tarihi alt yapısı Çitlice Mahallesi ile iç içedir. Çitlice Ma­hallesi, ilk kez 1642 yılında yapılmış Canik Sancağı Avarız Defterleri’nde Çitlüce Köyü ola­rak karşımıza çıkmaktadır. 1642 yılında Keşderesi Kazası sınırları içerisinde yer alan Çitlice Mahallesi, Keşderesi Kazası’nın 1 2 (on iki) köyü içerisinde bulunmaktadır. Muhtemelen XVI. asrın sonları ile XVII. asrın başlarında kurulan Çitlice Mahallesi, köyden çok birkaç haneden oluşan yerleşim birimi olup, köyün ilk çekirdeklerinin atıldığı, bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çitlice Mahallesi, XIX. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren gerek iç bölgelerden, gerekse komşu köylerden göç alan köyler arasındadır. Gelen göçmenlerle birlikte köyde yeni mahalleler oluşmaya başlar. Bunlardan bazı haneler Bolaman Irmağı kıyısına göçerler ve göç­tükleri yere Karakışla adını verirler. Karakışla adı, gerçekleşen ağır kış şartlarını daha kolay atlatarak ilkbahar mevsimine ulaşmak isteyen Çitlice Mahallesi sakinlerinin kışladıkları (kal­dıkları) yer olması nedeniyle verilmiştir. Uzun yıllar Çitlice Mahallesi sınırları içinde kalan Karakışla Mahallesi hızla büyür. Çitlice Mahallesi’nin tek muhtarlık tarafından yönetilmesi zorlaşır. Karakışla Mahallesi, 13.04.1995 tarihinde Çitlice Mahallesi’nden ayrılarak köy tüzel kişiliğine kavuşur.

Karakışla Mahallesi, Çitlice Mahallesi’nden ayrıldığı tarihten sonra sürekli nüfusu azalır. 1995 yılında 805 olan nüfusu 2012 yılına kadar 303 azalarak 502’a kadar düşer. Bunun nedenleri arasında Adrese Dayalı Nüfus Sitemi gösterilse de temel nedenleri başka illere göç edilmesidir.

Karakışla Mahallesi 13.04.1995 tarihinde Çitlice Mahallesi’nden ayrıldığı tarihten 30.03.2014 tarihine kadar köy tüzel kişiliğini devam ettirir. 6360 ve 6447 sayılı kanunlarla Ordu Büyükşehir Belediyesi kurulması ile Korgan İlçesi mülki sınırları içerisinde yer alan tüm köylerin tüzel kişiliği 30.03.2014 tarihinde kaldırılmış Karakışla Mahallesi adıyla Korgan ilçe­sine bağlanır. Karakışla Mahallesi, Karakışla, Uçurdum, Kıyıtarla, Devecikboynu, Tepe ve Yelkırığı Mahallelerinden oluşur.

Kaynak: Mustafa BOLGİ
Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı
“Korgan Tarihi Coğrafyası” ve mahalleler hakkında detaylı tarihi bilgilerin yanında yaşayan sülalelerle ilgili, kapsamlı geniş bilgiler içeren “Korgan Tarihi Coğrafyası” Kitabını almanızı öneririz.
Kitabı Satın Almak İçinMustafa BOLGİ {0539 412 11 80}
FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1)
Kanun Numarası : 5846
Kabul Tarihi : 5/12/1951
Resmî Gazete : 13.12.1951 / 7981
Bu yazı, Yazar Mustafa BOLGİ’den İzin alınarak yayınlanmıştır. İnternet sitemiz www.korganhaber.com kaynak gösterilerek yazının yayını yapılamaz. Yukarıda belirtilen kanun dışındaki eylemi gerçekleştiren, Yazar ve Yayın evinin uygulayacağı maddi ve hukuki yükümlülükleri peşinen kabul etmiş bulunur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz