Fındıkta Henüz İcraat Yok

0
1111

Fındık fiyatları konusunda herkes bir şey söyledi. Ancak beklenen müdahale bir türlü gelmedi

Fındıkta siyasetciden Sivil Toplum Kuruluşlarına kadar geniş bir kesim konuştu. Fındık fiyatlarının düşmesinin üreticileri olumsuz etkilediği üzerinde duruldu ve devlet müdahalesi gündeme geldi.Ancak bu kadar çok konuşulmasına rağmen fındık fiyatlarına henüz müdahale edilmedi. Ordu Olay gazetesinden Mustafa Kıralk, fındık konusunda” kim ne demişti” yi derledi. İşte siyaset ve STK temsilcilerinin o sözleri..

YA TMO YA DA REKABET KURUMU DEVREYE GİRECEK

Fındıkta yaşanan “müdahale alımı” konusu hem siyasilerin hem ihracatçıların hem de üreticilerin dilinden düşmüyor. Bazı üst düzey siyasiler Bakan Faruk Çelik’e destek olurken, bazı siyasiler ve ihracatçılar, müdahale alımını tehlikeli olarak görüyor.

BAKAN FARUK ÇELİK NE DEMİŞTİ?

Bakan Çelik, fındık fiyatından yaşanan düşüşlerle ilgili; “Gerekirse TMO’yu devreye sokarak, 50 bin tonun üzerinde fındık alımı yapabiliriz. Karadenizli üreticilerimizin mağdur olmalarını istemeyiz” demişti.

KURTULMUŞ VE SOYLU’DAN DESTEK

Faruk Çelik’in açıklamalarına Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da desteklemişti. Kurtulmuş ve Bakan Çelik, üreticilerin mağdur olmamaları için gerekli adımların atılabileceğini ifade etmişti.

fındık korgan

AK PARTİLİ VEKİLDEN TEPKİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakan Faruk Çelik ve Süleyman Soylu’nun açıklamalarına yine AK Parti saflarından karşıt görüş geldi. AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ise hükümetin TMO politikasının olmadığını açıklamıştı.

MUHALEFETTEN ÖZTÜRK’E TEPKİ

Milletvekili Öztürk’ün açıklamalarına ana muhalefet saflarından da tepki gecikmedi. CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, yaptığı açıklamada; “Bu yaklaşım “ey fındık baronu ben fındığa karışmıyorum, sen dilediğin gibi al sat” mantığının ürünüdür.” dedi.

fındık

İHRACATÇILAR “MÜDAHALEYE GEREK YOK” DEMİŞTİ

Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Edip Sevinç ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Haydar Gören de yaptıkları açıklamada, TMO’nun devreye girmesini gerektirecek bir durumun olmadığını ifade etmişti.

ÜRETİCİ TMO’YU DESTEKLİYOR

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ise elinde fındık bulunduran üreticilerin TMO’nun fındık almasını beklediğini açıklamıştı. Soydan, “Temennimiz üreticilerimizin kış ayında daha fazla mağdur olmadan TMO’nun müdahale alımında bulmasıdır.” diye konuştu.

GÖZLER HÜKÜMETTE

Birçok görüşün hakim olduğu ‘müdahale alımları’ konusunda herkes gözünü hükümette çevirdi. Hükümetin fındık fiyatları konusunda nasıl bir duruş sergileyeceği ve müdahale alımlarının olup olmayacağı konusunun açıklığa kavuşması için üreticiler, tüccarlar, sanayiciler ve ihracatçılar hükümetten yapılacak olan açıklamayı bekliyor.

Kaynak: http://www.ulusaltarim.com/3905/Findikta-henuz-icraat-yok

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz