Bir “Devam Filmi”: Fındıkta Fiyat Kaosu

0
1617

Fiyatı 13 TL’ye çıkan fındık piyasasında tartışmalar sürüyor. Rekolte tahminlerini tek elde toplayan karara rağmen fiyat spekülasyonlarının önüne geçilebilmiş değil.

Fındıkta geçtiğimiz yıl yaşanan kızışan fiyat tartışmalarının bu yıl adeta “devam filmi” gerçekleşiyor. Kilogram fiyatı 13 TL’ye kadar yükselen ürünün önümüzdeki günlerde 15 TL’yi görmesi bekleniyor.

Bahar aylarında üst üste yaşanan dolu afetleri ve hava koşulları nedeniyle düşen fındık üretimi fiyatları olumsuz etkiledi. Temmuz ayı boyunca 9 TL civarında olan fiyatlar, rekolte tahmininin 468 bin ton olarak açıklanmasının ardından hızla yükselişe geçti. Bugün itibariyle Ordu ve Giresun gibi bölgelerde fiyatlar 13 TL civarında seyrediyor.

fındık toplayan adam

Fiyat manipülasyonu kontrol edilemiyor

“Avrupalı alıcıların fındığa ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Hal böyleyken fiyatın artması normal” diyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, üreticileri de ürünlerini emanet bırakmamaları gerektiği konusunda uyarıyor. Fiskobirlik Başkanı Lütfi Bayraktar ise fındığın düşük fiyatlara alınmaya çalışıldığını belirterek, “Asıl sorun bunu yapanlar değil, bunun kontrol edilememesi” şeklinde konuşuyor.

Güncel Fındık Fiyatları İçin TIKLAYINIZ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz