Yalancı Bahar ve Ardından Gelen Kar Korkuttu

0
846

Cemrenin bu sene 6 Martta toprağa düşmesi ve bununla beraber yaşanan bir haftalık yalancı sıcakların ardından ilçemizde ve bölgemizin hemen hemen her yerinde meyveler çiçek açtı, en önemlisi de fındıklar yaprak vermeye başladı. Oysa ki daha mart ve mart soğukları hemen geçmedi dercesine bugün 14.03.2016 itibariyle birçok yerde kar yağmaya başladı ve kış kendini yeniden hissettirdi. Kar ve soğuklar ile ilgili ziraat odaları birliği salı gününden itibaren don riskine karşı uyarılarda bulundu.

Çiftçi ve üreticinin temennisi don yaşanmaması fakat yaşanabilecek bu durumlara karşı en iyi önlem fındık bahçelerine tarım sigortası yaptırmak. 

Bu günlerde fındık fiyatlarının 10 liranın altında olması memnun etmez iken yeni mahsul için şimdiden tedbirli olmakta fayda var.

korgan fındık don korgan kar yağışı korgan ordu kar

Ziraat Odaları Birliğinin Açıklaması

15 Mart 2016 Salı gününden hafta sonuna kadar Marmara’nın güneyi, Karadeniz’in iç kesimleri, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi yurdumuzun iç kesimlerinde yağışın kesilmesi ve havanın açmasıyla birlikte gece sıcaklıklarının hissedilir derecede düşerek buzlanma ve zirai don riski oluşturacağı tahmin ediliyor. Zirai faaliyetle uğraşan üreticilerimiz ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre beklenen yağışlar, tarımsal üretim için sevindirici olmakla birlikte, düşük hava sıcaklıklarının erken çiçek açan meyve ağaçlarında don riskini beraberinde getirdiğini bildiren Bayraktar, “Bu nedenle bölgelere göre değişmekle beraber henüz son poliçe müracaat tarihi geçmeyen  bazı meyve türlerinde Tarım Sigortası yaptırılması üreticilerimiz açısından son derece önemlidir” dedi.

Tarım ürünlerinin tohumun tarlaya atılışından, ürünün hasat edilerek ambara konulmasına kadar her zaman risk altında olduğunu vurgulayan Bayraktar, üreticilerin aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve önlemleri zamanında almaları gerektiğini de belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz