Ordu Kivide İddialı

0
803

Kivi üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer alan Ordu, kiviyi fındığın yanında şimdilik ek gelir olarak üretiyor. Türkiye’de yıllık kivi üretimi 40 bin tona kadar yükseldi. 17 bin ton yıllık üretimle Yalova birinci, 6 bin 500 ton üretimle Ordu ise ikinci sırada yer alıyor.

3 bin dekar alanda 2 bin 500’e yakın üreticinin yılda 6 bin 500 ton kivi üretimi yaparak Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 16’sının karşılandığı Ordu’da, kivi üretiminin arttırılması için çalışmalara devam ediliyor.

Kivinin fındığa kıyasla daha karlı bir ürün olması fakat her yerde yetiştirilememesi nedeniyle kivi ek gelir olarak üreticinin alternatif ürünü. Fındığın tam aksine kivinin her arazide rahatlıkla üretilememesi ve sulama imkanı olmayan yerlerde yetiştirilememesi kivinin bölgede ek gelir olarak tercih edilmesinin en önemli faktörleri.

Özellikle sahil ve 700 rakıma kadar olan bölgelerde üründen iyi verim alınıyor. 1 dekarda 3 ton kivi ürünü alınırken, fındıktan ise 100 kilogram alınıyor. Fındığın masrafının kiviye nazaran daha yüksek olması dolayısıyla kivinin üretimine olan talep artıyor.

Üretim ve tüketim arasında fark var

Türkiye’de yıllık 40 bin ton kivi üretilmesine rağmen 10 bin ton kivi ithal ediliyor. Türkiye’de kivi üretimi 40 bin ton iken tüketimi ise 50 bin tonun üzerinde. Bu yüzden de üretim ile tüketim arasındaki fark ithalat ile karşılanıyor. İlerleyen zamanlarda planlanan durum ise üretimi arttırarak bu ithalat payını da ortadan kaldırabilmek. Türkiye’de kivinin üretimi de tüketimi de her geçen gün artıyor. Kiviye uygun alanlarının değerlendirilmesi durumunda Türkiye’de ithalatla karşılanan 10 bin ton kivi rahatlıkla üretilebilecek.

Kaynak: http://www.tarlasera.com/ordu-kivide-de-iddiali/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz